Mitä syödä ennen treeniä?

Lähes joka päivä kuulen kysymyksen, että mitä pitäisi syödä ennen treeniä...

Jostain kumman syystä ihmiset luulevat, että juuri esim. tuntia ennen harjoittelua pitäisi syödä joku isokin ateria. Asia ei ole ihan niin.

Itse koen asian niin, että jos jokainen ateria on ravitseva ja saat energiaa tasalaatuisesti pitkin päivää, niin tätä asiaa ei kauhean paljon tarvitse miettiä.

Ensinnäkin kaikki on kiinni siitä monelta treenaat ja minkä tyyppinen treeni on kyseessä. Sitten tuntuu vaikuttavan myös se, että oletko aamuihminen vai iltaihminen. Tämänhän pystyy muuttamaan jos haluaa. Jos haluaa treenata aamulla, niin pienin askelin liikkeelle ja pian huomaat olevasi aamuihminen:)

Kestävyysurheilija ja punttipena syövät hieman eri tavalla, mutta ennen treeniä kummallekin sopii aikalailla samat säännöt.

Jos haluaa käyttää lisäravinteita, niin treeniin valmistava juoma kovaa kuntosaliharjoittelua varten on
15-20g heraproteiinia ja noin 30g maltodekstriiniä noin 10min ennen treeniä.
Tämä siksi, että tapahtuisi mahdollisimman vähän lihasproteiinin hajoamista, joka vaikuttaa palautumiseen ja näin ollen lihaskasvuun.

Pitkissä kestävyysharjoitteissa ei niinkään saa hyötyjä proteiinista vaan hiilihydraatin nauttiminen on tärkeämpää, mutta raskaimmissa ja lyhyimmissä harjoituksissa sama juoma toimii hyvin.

Voin kirjoittaa blogiin enemmän voimaharjoittelun ja kestävyysharjoittelun ruokavaliosta, mutta nyt keskitytään terveysliikkujiin, kuntoliikkujiin, kotiäiteihin, toimistotyöntekijöihin ja mitä näitä nyt on... Tehin, ketkä treenaatte tehokkaasti, mutta ette överisti :) Ja tavoite on kunnon kohotus sekä hyvä olo :)

Aamutreenit: Treeniin valmistautuminen kannattaa aloittaa jo illalla. Syödä hieman enemmän hiilihydraatteja ja ennen treeniä vetäistä vain esim hedelmä ja proteiinijuoma. Tai sitten herätä tarpeeksi aikaisin, että ehtii syömään kunnon aamupalan. 2,5-3h aikaisemmin siis. Useammat ei pysty tähän jos esim treenit on klo 07 tai sitä ennen...
Rakastan itse aamutreenejä ja pystyn hyvin treenaamaan ilman aamupalaa aamulla. Pystyn käydä juoksemassa tai salilla. Ei väliä, mutta on lähdettävä heti kun herää. Tunti heräämisestä nälkä on jo liian kova.
Useat pystyvät tekemään kevyen treenin ilman aamupalaa, mutta jos aamutreeni on sinulle uusi juttu, niin kannattaa jotain varata taskuun tai syödä varmuuden vuoksi jotain pientä ennen lähtöä.

Treeni aamupäivällä: Aamupäivällä treenaamaan menijä syö aivan normaalin aamupalan 2-3h ennen treeniä. Se voi olla kaurapuuro raejuustolla ja marjoilla tai munakas, avokadoa ja kasviksia tai muutama leipä kananmunalla ja leikkeleillä tai vaikka kaikki nämä :) Riippuu kulutuksestasi.
Vähän ennen treeniä poskeen kannattaa laittaa yksi hedelmä tai juoda urheilujuomaa (esim se mikä yllä).



Iltapäivän treeni: Tämä on ehkä ihanteellisin treeniaika. Alla pitäisi olla jo aamupala, lounas ja ehkä välipalakin. Jos näin on niin ei muutakuin treenaaman.

Illan treeni: Tässä kohdataan ongelmia. Yleensä ihmisillä tulee kova kiire kotona. Töissä ei olla ehditty syömään kuin lounas ja heti kotiin tultaessa pitäisi ehtiä syömään ja lähteä hetimmiten treeneihin. Koska on kova nälkä, niin syödään liikaa ja sitten oksennus kurkussa treenataan.
JOS olet syönyt aamupalan, lounaan ja välipalan, niin kehottaisin syömään toisen välipalan esim vain patukan (MAINOS, MAINOS: mimigo koodilla -15% herkullisista Puhdistamon patukoista) ja lähtemään treeneihin ja syömään sitten kunnolla kun tulet kotiin tai syömään puolikkaan päivällisen eli ihan pikku annoksen.
Jaksat kyllä treenata jos ruokia on jo päivän mittaan ollut monta.
JOS välipala jää töissä usein väliin, niin panosta siihen!!! Tee kotona jo valmiiksi ruokaisa smoothie, jonka juot vaikka kotimatkalla.



Taipumusta pahoinvointiin treenatessa: Jos sinusta tuntuu, että aina treenatessa ruoka pyrkii ylös, niin syö 3h ennen treeniä ja ennen treeniä vain hedelmä, niinkuin monessa esimerkissä jo sanoin. Jos sekään ei auta, niin syö 3h ennen vain nopeasti sulavaa TAI ESIM se yllä oleva hera-maltojuoma.

Se minkälaista ruokaa syö vaikuttaa tietenkin myös paljon. Kannattaa valita vähärasvaista ruokaa ennen treeniä eikä syödä kauheasti kuituja, jotka jämähtävät vatsaan. Ruoka pitää olla sellaista mikä ei jää vatsaan pyörimään vaan imeytyy nätisti. Kuidut kannattaa ottaa hedelmistä, sokerittomista mysleistä, tummaa leipää ei kannata syödä ennen treeniä, mutta taas esim tummaa makaronia kohtuudella kyllä. Maitotuotteet ovat vähän niin ja näin. Vaikka itselläni ei ole mitään maitoallergiaa, niin esim maitorahka tuntuu vatsassa jos sitä syö paljon.
Kokeilemalla mikä itselle sopii tämä selviää parhaiten, mutta se on varmaa, että se rasvainen ruoka tosiaan kannattaa jättää pois ennen treeniä.


Toivottavasti näistä on apuja!

Hyviä treenejä!


Kommentit

Suositut tekstit