Voimallista asiaa

Aloitin viikko sitten Spartanin Voimavalmentaja koulutuksen. Voiman osa-alueet ja niiden harjoittaminen on käyty kaikissa aiemmissa koulutuksissani läpi, mutta silti halusin lähteä kertaamaan asioita. Spartanin koulutukset ovat aina erittäin käytännönläheisiä ja niissä saa paljon vinkkejä miten harjoittaa asioita ryhmille siksi koen aina hyötyväni niistä todella paljon.

Voimaharjoittelustahan hyötyy kaikki ja etenkin nopeusvoimaa tulisi kaikkien harjoittaa.
Se on monille jo tuttua juttua, että iän myötä lihasmassa katoaa, mutta yhtä selvää pitäisi olla myös se kuinka nopeusvoima heikentyy. Ja itseasiassa vielä nopeammin kuin lihasmassa.




Voimaa ja nopeusvoimaa tarvitaan joka päivä arkisissa asioissa, kuten nostamisessa, kantamisessa, portaiden kiipeämisessä, horjahduksissa jne. Kuullostaa tylsältä ja sellaiselta, että kyllähän noi hommat on hallussa, että ei mun tarvitse mitään treenata... Mutta odotapa parikymmentä tai kolmekymmentä vuotta, niin toivot, että olisit treenannut.




Voiman ja nopeuden yhteispeliä tarvitaan tietenkin myös monissa urheilulajeissa. Itseasiassa KAIKISSA urheilulajeissa. Maksimivoiman harjoittelu ei siis ole pelkästään voimamiesten ja -naisten juttu eikä nopeuden harjoittaminen pelkästään pikajuoksijoiden homma vaan nämä pitäisi kuulua kaikkien harjoitussuunnitelmaan. 
Parhaisiin tuloksiin päästään siis yhdistämällä maksimivoima ja nopeusvoima.



Voima- ja nopeusharjoittelu vahvistaa lihaksia ja suojaa loukkaantumisilta, mutta niissä myös loukkaannutaan helposti. Tämän takia maksimivoiman harjoittaminen vaatii Personal traineriltä ja asiakkaalta pitkää pinnaa ja yhteistyötä.
Liiketekniikat pitää oppia kunnolla, hermotus ja aktivointi löytyä ja ensiksi aloittaa kenties kestovoimalla ja perusvoimalla. Harvoin voidaan samantien siirtyä maksimivoima- tai nopeusvoimaharjoitteluun.

Kuminauha on erittäin toimiva väline lihasten hermottamiseen... aktivointiin, lämmittelyyn.

Etenkin toimistotyöntekijöiden liikkuvuus, lihasten hermotus ja tekniikat ovat todella hakusessa ja esim pelkkä hypyn tekeminen ylöspäin tai eteenpäin tai kyykky omankehonpainolla vaatii jo paljon pohjatyötä. Pelkkä omankehonpainolla tehty punnerrus saattaa olla monelle jo maksimivoimaharjoitus. Jokaisen voimatasot ovat siis erilaiset. Minulta kysytään usein, että minkälaisilla painoilla pitäisi treenata? Tähän on mahdoton vastata. Se selviää vain kokeilemalla.


Mm. näihin lihasten aktivointi ja hermotus asioihin pureuduttiin ensimmäisenä viikonloppuna Voimavalmentajakoulutuksessa ja miten tärkeä keskivartalon ja lantion hallinta on. Jos keskivartalo on heikko sinulla ei käytännössä ole voimaa ollenkaan (aika kärjistetysti). Lisäksi käytiin läpi voimantuotto sekä räjähtävyys eri suuntiin.



Muista, että vaikka maksimivoimahrjoittelu ja nopeusvoimaharjoittelu ovat erittäin tärkeitä, niin lähtökohdat ovat siis jokaisella erilaiset.
Malttia mukaan ja hiljalleen kohti omia tavoitteita. Tekniikat kuntoon, hermotus kuntoon, keskivartalo kuntoon ja sitten rautaa tankoon!


Kaveria tönimällä löydetään hauskalla tavalla keskivartalon hallinta, kun ei saa kaatua vaikka tönitään :)

MAHTAVA JENGI!



Kommentit

Suositut tekstit