Iso paha kuntosali!

Kuntosaliharjoittelu on se mikä on ollut mun ensimmäinen rakkaus liikuntalajeista (aerobic oli silloin toinen kova juttu).
Aloitin kuntosalilla käymisen 17vuotiaana ja kohta siis 20 vuotta seurannut alan villityksiä ja hullutuksia.

Lähes jokainen asiakkaani käy salilla ja lähes yhtä moni on pelännyt kuntosaliharjoittelun aloittamista.
Kuntosalilla kovaa treenaavat ihmiset ja miljoonat laitteet pelottavat aloittelijaa ja se on ihan ymmärrettävää. Etenkin, kun kaikkien SomeKuningattarien päivitykset on täynnä mitä ihmeellisempiä liikkeitä ja kikkailuja, niin ymmärrän, että aloittelija on aivan sekasin että mitä salilla pitäisi tehdä.

Ihan alkukantaisista perusliikkeistä on kuitenkin aina hyvä lähteä liikkeelle ja niillä pärjää pelkästään vaikka 50 vuotta!

Yleisimmät pelon aiheet ovat kuitenkin, että kaikki katsovat tai että tekee liikkeet väärin.

Itse olen aina ollut aika itsevarma tai elän elämääni niin ettei muiden katseet tai kommentit kauheasti kiinnosta. Kun aloin käymään salilla, niin opiskelin alan lehdistä mitä kannattaa tehdä ja kysyin neuvoja ystäviltäni, jotka olivat enemmän treenanneet ja jos joku tuijotti, kun tein jotain liikettä, niin ajattelin vaan, että teen varmaan tosi hyvin vaikka todellisuudessa olen varmasti tehnyt aivan väärin. HAHHAHHAHHAAA! Olen ollut kyllä nuorempana niin itseäni täynnä, että hävettää!



Haluan oppia ja olen aina halunnut. Ja se, että olen itsevarma ei kuitenkaan tarkoita sitä ettenkö osaisi ottaa neuvoja ja palautetta vastaan.
Minua saa neuvoa ja opettaa edelleen. Ja nykyään tiedän tasan tarkkaan etten osaa kaikkea :)

Suomalaiset ovat ehkä hieman huonoja neuvomaan muita salilla, koska monet ottavat neuvot nyrpeänä vastaan ja monilla saleilla toisten neuvominen jopa kielletään kyltein.
"jätäthän ohjaamisen Personal Trainereillemme" tai muuta vastaavaa lukee monien salien seinissä.
Siksi itsekin, näistä molemmista syistä saatan vain katsoa vierestä, kun joku tekee liikeen aivan päin honkia.
Useasti kuitenkin käyn vinkkaamassa, että "anteeksi rouva, mutta istutte laitteessa nyt aivan väärinpäin" tms.




Mutta, takaisin siis noihin pelkoihin... Yksi tasan tarkka fakta on, että suurin osa salilla treenaavista ihmisistä keskittyvät 100% siihen omaan treeniin eikä heitä kiinnosta hevonpätkääkään mitä SINÄ siellä salilla teet, joten ajatukset siitä, että JUURI SINUA siellä salilla tuijotetaan kannattaa unohtaa.

Jos taas olet epävarma siitä, että teetkö liikkeet oikein, niin palkkaa PT.
Tai käy ystäväsi kanssa treenamassa, jos sellainen löytyy joka on treenannut salilla enemmän ja KYSY! Jos osaat jo melkein kaikki ohjelmasi liikkeet, mutta et ole jostain aivan varma, niin nykäise hihasta salilla henkilökuntaa tai sitä asiakasta joka näyttää tosi PROLTA. Tämä saattaa osata auttaa sinua tai saattaa olla yhtä pihalla kuin sinä :)

Isoilla kuntokeskuksilla myös esim. vastaanoton henkilökunta saattaa olla aivan pihalla saliliikkeistä, mutta kysyä kannattaa aina ja ainakin he osaavat neuvoa sinut Pt:n puheille.

Kuntosalilaitteet ovat nykyään aika yksinkertaisia ja helppokäyttöisiä ja lisäksi niissä on yleensä kuvat miten laite toimii ja minkä lihasten kuuluisi rasittua. Kunhan tosissaan osaat istua laitteeseen oikein päin, niin olet jo voiton puolella.

Yksi yleinen pelko on sitten salilla TANKO!! Iso paha tanko! Tämä todettiin taas eilen asiakkaideni kanssa salilla, kun yksikään naisasiakkaani ei ollut uskaltautunut aikaisemmin tekemään penkkipunnerrusta. Ja jokainen jaksoi sen ihan helposti. Hyvä te!




Älä siis aliarvioi itseäsi. Koskee kaikkia liikkeitä ja laitteita! Lataa kunnolla painoa ja jos ei nouse, niin sitten ei. Taas: sitä ei kukaan muu huomannut kuin sinä :) Sitten vaan vähennät ja yrität uudestaan.

Viimeisenä pelon aiheena on sitten tämä ikuinen naistenpelko... Tätä esiintyy nykyään vähemmän kuin 10vuotta sitten, mutta edelleen valitettavasti kuulen tätäki...
EN HALUA SITTEN ISOJA LIHAKSIA! MULLE TULEE LIHAKSET NIIN NOPEESTI, ETTÄ EN HALUA SIKSI TREENETA SALILLA!

Apua!!!
Jos olet ihan aloittelija, niin lihasmassaa ja voimaa kertyy aluksi aika helpostikin JOS treenaat nousujohteisesti ja pitkäjänteisesti sekä syöt oikein!
Lihasmassa vaatii oikeita olosuhteita levon, ruokailun ja harjoitusohjelman suhteen eikä todellakaan lisäänny mitenkään kovin nopeasti tai helposti.
Etenkin naisten on erittäin vaikea saada lihasmassaa.
Vaikka harjoittelisit todella kovaa, niin 0,5kg lihasmassaa kuukaudessa olisi silti aika mahdoton saavutus.
Kuntosaliharjoittelulla saat kuitenkin muokattua kroppaasi ja poltettua rasvaa erittäin tehokkaasti, mutta sekin vaatii paljon töitä.



Eli jos et tiedä miten aloittaa, niin palkkaa apua! Valitse PT tarkkaan. Tämä ala on kuin villi länsi :)
Ole rohkea ja noudata harjoitusohjelmaasi välittämättä muiden katseista. Jos joku neuvoo salilla, niin ota neuvo kiitollisena vastaan, mutta varmista asia vielä joltain muulta tai muualta ennenkuin alat ihan kenen vaan neuvoja kuuntelemaan. Muista kuitenkin, että monen liikkeen voi oikeasti tehdä monella eri tapaa ja kaikki tavat ovat oikeita. On eri otteita ja eri tekniikoita melkein kaikissa liikkeissä ja siksi kannattaa tehdä vaan sitä omaa ohjelmaa eikä häseltää kaikkea mahdollista :)

Tsemppiä treeniin!

Ja muista, mut löytää Sörnäisten Fresh Fitnekseltä!




Kommentit

  1. Tää kuulostaa niin tutulta :D Mulla on ollut salijäsenyys 3 vuotta, vaihtelevasti oon käynyt välillä usein ja välillä on ollut kuukausien taukoja. Aina oon salille menoa jännittänyt. Mulla ei oo ollut ohjelmaa, oon pysynyt omalla mukavuusalueella ja koittanut olla mahdollisimman vähän muiden tiellä :D Nyt kun mun treeneihin kuuluu kuntosali ja mulla on ohjelma minkä mukaan teen, niin koen koko jutun uudella tavalla. Tiedän mitä salilla teen ja mulla on tavoitteita ja uskallan haastaa itseäni. Nykyään salille on kiva mennä :)

    VastaaPoista
  2. Niin juuri. Omalla ohjelmalla on helpompi aloittaa 😊 Tsemppiä salitreeneihin!

    VastaaPoista
  3. Aluksi kuntosalilla käyminen on kyllä jännittävää, kun ei tarkkaan tiedä kuinka erilaiset laitteet toimivat. Sain kuitenkin hieman oppia sieltä, ja pandemian alettua aloin treenaamaan kotona. Minulla olisi haaveissa hommata kuntosalilaitteet tänne meille, ainakin jonkinlainen. Mukava kun on saanut rakentaa omaa 'salia'.
    https://omasali.fi/kuntosalilaitteet/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit