Miksi te hyvät ihmiset ette syö aamupalaa?!!

Aamupala on päivän tärkein ateria!
Sitähän meille on toitotettu jo vuosia! Omat vanhemmatkin ovat varmasti usealle jo pienenä niin sanonut. Mutta miksi se sitten on niin vaikea useiden syödä?

Nykyään on olemassa ihan erikseen valmennuksiakin siihen, että ihminen oppisi syömään aamupalan. Monet Personal trainerit lähtevät siitä liikeelle, että heidän asiakkaat söisivät edes sen aamupalan ennenkuin aletaan edes tekemään ruokaohjelmia tai tiukkoja treeniohjelmia.

Kiireiset ihmiset keittävät vain kahvin ja saavat näläntunteen häviämään sillä. Monet eivät edes aamulla tunne nälkää, jolloin paastotaan iltapäivään asti, jonka jälkeen syödäänkin sitten kovaan nälkään ihan mitä sattuu ja liian isoja annoksia.

Mulle on tullut asiakkaita treeneihin, jotka väittävät syöneensä aamupalan, mutta kun tivaan mitä ovat syöneet, niin monesti ilmenee, että ovat syöneet vain banaanin tai pelkän maitorahkan.
Rakkaat ihmiset; tuollainen ei ole AAMUPALA!!

Minkälainen sitten olisi hyvä aamupala?

Yön aikana olet ollut monta tuntia ilman ravintoa ja koko päivä on edessäsi, niin eikö nyt jo järki sano, että energiaa on keholle ja aivoille saatava?
Varsinkin jos treenit on edessä, niin kyllä siinä tarvitsee vähän enemmän kuin pelkän banaanin.
Ruoka on sun kehon polttoainetta ja jos se on loppu, niin sä et jaksa.  Etenkin saliharjoitteluun ei tyhjällä vatsalla kannata lähteä. Heikko ja jaksamaton olo valtaa pian ja saatat jopa loukata itsesi painojen kanssa.
Lenkillä käyn aina tyhjällä vatsalla. Ruoka painaa vatsassa kauan ja juokse kulkee paremmin tyhjällä vatsalla, mutta silloin olen tankannut illalla kunnolla tai herään jopa yöllä syömään.

Aamulla tankkaa ehdottomasti hiilihydraatteja.



Laadukasta, puhdasta, ravitsevaa ja ravintokuituja paljon sisältävää hiilihydraatin lähdettä. Ravintokuidun nauttiminen laskee pahan kolesterolin määrää, hidastaa verensokerin nousua, pienentää riskiä sairastua diabetekseen, sepelvaltimotautiin ja paksusuolisyöpään. Lisäksi ravintokuitu edistää tietenkin suolen toimintaa.
MUTTA mikä tärkeintä on se (minkä huomaat heti), että jaksat paremmin! Koska kuitupitoinen ravinto pitää verensokerisi tasaisena pidempään, niin olosi on energisempi.
Hyviä vaihtoehtoja ovat kaurahiutaleet, kvinoa, hirssi, mysli, pähkinät, marjat, hedelmät.

Lisäksi aamulla olisi hyvä syödä ainakin pieni annos proteiinia. Noin 15-25g riittää.
Proteiini pitää sinut kylläisenä, auttaa lihasmassaa säilymään sekä palautumaan ja kasvamaan eli saat proteiininlähteistä tärkeitä rakennusaineita kuten kuituja, rasvaa ja kalsiumia.
Hyviä vaihtoehtoja aamuun ovat raejuusto, pähkinät, maitorahka, proteiinijauheet, kananmuna ja soijatuotteet.



Lisäksi joku rasvanlähde olisi hyvä erikseen jos et syö pähkinöitä aamiaisellasi.
Rasvaa tarvitsee rasvaliukoisten vitamiinien imeytymiseen, rasva-aineenvaihduntaan, vastuskykyyn, säätelemään mm. ruumiin lämpötilaa ja hermoston toimintaa ja lisäksi aivojen, verisuonten ja sydämen toimintaan rasva on elintärkeä.
Mistä vaan ei kannata rasvojaan kuitenkaan ottaa vaan mieluiten esim oliiviöljystä, kookosöljystä (kiistelty aihe, mutta itse uskon kookosöljyn hyviin vaikutuksiin, kohtuudella tätäkin), chian siemenistä ym mistä saat "pehmeitä" rasvoja.
Muista myös nauttia kapselina omega 3:sta.




Aamupalaksi paras vaihtoehto MUN mielestä on puuro! Käytä kauraa, hirsiä, kvinoaa, leseitä, tattaria ym ja keittele rauhassa. Jos aamusi on kiireinen, niin tuorepuurorespetejä löytyy netistä pilvin pimein sekä esim yllä oleva chiavanukas valmistuu yön aikana itsestään jääkaapissa.
Laitat vain mantelimaitoa ja chian siemeniä purkkiin ja annat muuttua yön aikana vanukkaaksi. Sekaan voi sekoittaa hieman myös kaurahiutaleita ja päälle marjoja ja hedelmiä.
Smoothiet on helppo ottaa mukaan työmatkalle ja niihin saa lisättyä kaiken tarpeellisen.

Syökää siis ihmiset hyvät RAVITSEVAT AAMUPALAT!

Kommentit

  1. Syökää KUNNOLLA aamulla!
    Pelkällä puurollakaan ei pitkälle pötki. Minä en jaksaisi edes työpaikalle saakka, jos ei puuron kaverina olisi aika paljon muutakin. Silti jo kymmeneltä maha huutaa välipalaa ja aivot alkavat kytkeytyä lepotilaan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit