Milloin juoksusta alkaa nauttimaan?

Multa kysytään usein miten aloittaa juoksun harrastaminen tai vinkkejä juoksutekniikkaan, mutta yksi asia mitä kysytään myös on, että milloin juoksusta alkaa nauttimaan.

Tätä samaa asiaa mietin eilen juostessani juoksumatolla Sörnäisten Fresh Fitneksellä...

Ystäväni Martina Aitolehti pisti kokoon Helsinki City Runiin oman juoksutiimin, jonka tavoitteena on 13.5. juosta siis puol Marathon alle kahteen tuntiin. Oma tavoitteeni on 1:50 (sykekello näyttää, että juoksisin aikaan 1:44, huhhuh).
Tiimissä on hyvinvointialalla työskenteleviä ihmisiä sekä julkisuudessa esiintyviä henkilöitä. Jotkut ovat juosseet enemmän kuin toiset ja eilen meillä oli siis ensimmäiset yhteiset treenit.

MartinaTeam: Jari Sorsa, Katariina Laakkonen, Heidi Tainio,  Nora Vuorio, Rebekka, Minä, Elina  Hovinen, Sephora Lidsay, Anne Hiltunen ja tietenkin Martina Aitolehti. Kaikki eivät päässeet eilen mukaan.


Olin juuri sunnuntaina juossut 15,5km 6min/km vauhdilla ja aamulla ennen mattotreenejä vetänyt 6,5km asiakkaiden kanssa hölkkä-kävelyä sekä edellisenä päivänä vähän kyykkäillyt asiakkaiden mukana jumpassa, joten jalat eivät tuntuneet miltään maailman parhaalta (älkääkä taas miettikö, että treenaan liikaaa, hahhahhaaaa! Viime viikolla en treenannut kuin kolmena päivänä... Nyt tuli vain tällaiset päivät vahingossa putkeen)
Juoksu tuntui silti aika hyvältä.

Alkuun lämmiteltiin kävellen ja sen jälkeen hölkäten ja sitten juostiin vielä hetki hieman reippaammalla tahdilla, jonka jälkeen alkoi itse treeni: Pyramidiharjoittelu.
Vetoja loivaan ylämäkeen (3% kulma matossa)
200metristä ylöspäin 1200m asti ja sieltä tietenkin alas. Palautus vetojen välissä 2min kävellen.

Kuva Martinan blogista.


Pakaroita kivisti pyramidin huipulla aika kivasti ja taas ne ajatukset päässä "tää juoksu on aivan hanurista" pyöri päässä.

Treeni oli tehokas ja varmasti maitohapon sietokykyä sekä vauhtia kasvattava. Ei todellakaan tarkoitettu juuri juoksun aloittaneille eikä tehtäväksi joka viikko muillekkaan. Toki kulmaa ja vauhtia säätämällä saat treenistä niin kevyen tai raskaan, kun itse haluat.

New balance tarjosi Martinan tiimille uudet juoksukengät, joilla oli kyllä erittäin miellyttävä juosta. Lisäksi Craftilta saimme juoksuun housut, topit ja paidat.
Pyöräilyvaatteiksi mieltämäni Craftin vaatteet olivat erinomaiset juoksuun! Housut pysyivät hyvin ylhäällä ja toppi oli ihanan hengittävä.
Mattotreeneihin Fresh Fitness on mainio paikka. Mattoja on lähes 20, joten isommallakin porukalla mahtuu aina tekemään treenit. Yksinhän matolla juokseminen on vielä enemmän hanurista!!
Ihanat Rootsin tuorepuurot ja Evoken mehut odottivat meitä juoksun jälkeen. Asia mikä motivoi aina mua treenaamaan on ruoka :) :)



Mutta juoksu! Se on ollut minulle inhokki KAUAN!
Aloin juoksemaan suht säännöllisesti noin 4 vuotta sitten, mutta talvet jäi aina juoksematta, joten aina keväällä jouduin aloittamaan juoksun alusta. Myös pitkiä lenkkejä kiersin kuin kissa kuumaa puuroa, vaikka tiesin, että niitä pitää tehdä. Juoksin kauan vain 5-8km:n lenkkejä sekä tein pitkiä kävelylenkkejä, mutta silti kävin juoksukisoissa joissa matkat olivat 10-21km.
Kisat tuntui AINA KAUHEILTA!

Minä tokaa kertaa Tough Vikingissa.


Juoksemaan lähteminen on mulle edelleen työn ja tuskan takana, mutta nyt olen pikkuhiljaa kokenut ns. juoksun Flown eli sen miten lenkillä juoksu lähtee rullaamaan ja aika sekä kilometrit vain lentävät! Se on todella magee fiilis.
Olen maltilla tehnyt JOKA VIIKKO pitkän lenkin, jossa pyrin pitämään sykkeet noin 130:ssä. Lisään matkaa 0,5-1km joka viikko. Ilman pitkiä matalan sykkeen lenkkejä kunto ei kehity eikä juoksukuntokaan kasva.
Koska olen liikkunut aina ja minulla on vahva lihaskunto, niin oma juoksukuntoni on kasvanut suhteellisen nopeasti maltillisella treenillä verrattuna ihmisiin, jotka aloittavat juoksun suoraan sohvalta.
Lisäksi teen 1-2 muuta juoksuharjoitusta viikossa. Intervalleja tai lyhyemmän, mutta nopeamman lenkin.

Juoksulle täytyy antaa aikaa ja juosta täytyy suhteellisen paljon jos haluaa alkaa nauttimaan juoksusta. Joillekkin kuten minulle juoksu tulee aina olemaan oman mukavuusalueen ulkopuolella, mutta se ei tarkoita sitä, että sitä ei voisi harrastaa tai, että se ei olisi kivaa.
En ymmärrä miksi ihmiset luulevat, että liikunta olisi aina kivaa tai, että sen pitäisi olla sellaista mitä intopiukeena haluaa joka päivä tehdä. Pieni salaisuus: EI SE OLE!!
Mutta sun kroppa tarvitsee sitä, sun terveys tarvitsee sitä, sun pää tarvitsee sitä ja sen jälkeen sulla on niin hyvä olo ja jos oot viisas ja maltat harrastaa jotain viikosta toiseen, niin huomaat ehkä pian nauttivasi siitä enemmän ja enemmän :)
Juoksu on mahtava harrastus itsensä ylittämiseen. Aina voi haastaa itseänsä juoksemalla pidemmälle tai lujempaa tai erillaisessa maastossa.



Ulkona on sellaiset kelit, että sielu oikein huutaa juoksemaan ja jos et vielä juokse, niin kävele! Kävele paljon ja pitkälle ja lisää lyhyitä hölkkä osuuksia lenkkiin hiljalleen.

ps. katsokaapa netflixistä Barkleys Marathon. huhhhuh!

pps. JOS HALUAT JUOKSEMAAN HELSINKI SPRING MARATHONILLE 10KM, PUOLIKKAAN TAI KOKONAISEN NIIN LAITA MULLE NIMI JA SYNTYMAIKASI mimi.cajander@gmail.com.
PÄÄSET 20€:lla KYMPILLE JA NEUVOTTELEN ALEN MYÖS NIILLE, JOTKA HALUAVAT PIDEMMÄLLE MATKALLE!

Kommentit

Suositut tekstit